شهر دزفول یکی از شهرهای استان خوزستان در جنوب غربی ایران است. این شهر با وسعتی بالغ بر ۵۰۰۰ کیلومتر مربع و با جمعیتی بالغ بر ۴۰۰ هزار نفر، یکی از بزرگترین شهرهای استان خوزستان محسوب میشود.
دزفول در دل خلیج فارس واقع شده و به دلیل وجود منابع آبی فراوان و خاک حاصلخیز، به عنوان یکی از مهمترین قطبهای کشاورزی و دامداری در جنوب غربی کشور شناخته میشود. همچنین، صنایع نفت، گاز و پتروشیمی نیز در این شهر فعال هستند.
در طول تاریخ، دزفول به عنوان یک شهر باستانی و مهم در جنوب غربی ایران شناخته میشد. باستانشناسان معتقدند که این شهر در دوران هخامنشیان و ساسانیان بسیار مهم بوده است. همچنین، دزفول در دوره اسلامی نیز به یکی از مراکز فرهنگی و دینی در جنوب غربی ایران تبدیل شده است.
در دزفول، جاذبههای گردشگری فراوانی وجود دارد. از جمله این جاذبهها میتوان به قلعه نادرشاه، پل خوزستان، باغ ملی دزفول، آبشار شادگان، باغات خرمالو و … اشاره کرد. همچنین، با وجود منابع طبیعی فراوان، دزفول به یکی از مهمترین مقاصد تفریحی در جنوب غربی ایران تبدیل شده است.
در کل، دزفول به عنوان یک شهر باستانی و مهم در جنوب غربی ایران، با منابع طبیعی فراوان و جاذبههای گردشگری بسیار، یکی از مقاصد مهم توریستی در کشور محسوب میشود.
جمعیت: ۴۴۴٬۰۰۰ نفر بنابر آخرین سرشماری نفوس و مسکن در سال ۱۳۹۵ دین و مذهب: جمعیت غالب شهر دزفول مسلمان شیعه هستند و در کنار آنها، دراویش نیز در این شهر سکنا دارند. مانند سایر شهرهای کشورمان، اقلیتی از ارامنه و مسیحیان نیز در شهر دزفول زندگی می کنند. زبان: بیشتر مردم دزفول فارسی را با گویش دزفولی سخن میگویند و اقلیت این شهر هم به لریِ بختیاری و لرستانی صحبت میکنند. اقتصاد: کشاورزی و تولیدات صنایع دستی از مهمترین منابع اشتغال در این شهر به حساب میآیند. دزفول از مهمترین شهرهای ایران در حوزه کشاورزی است و مرکبات و صیفیجات از تولیدات اصلی آن هستند.
مختصری از تاریخچه شهر دزفول دزفول را یکی از قدیمیترین شهرهای خوزستان و ایران میدانند که تاریخش مربوط به چندین هزار سال قبل است. یک ایرانشناس بزرگ آلمانی به نام والتر هینتس، اعتقاد دارد پایتخت حکومت عیلام، در اطراف شهر دزفول کنونی بوده است. همچنین آثار و بناهای تاریخی به جا مانده در این شهر مانند تپههای باستانی چغامیش که مربوط به چهار هزار سال پیش از میلاد مسیح است، میتواند گواهی بر این موضوع باشد. وجود تعداد زیادی تپههای باستانی، نخستین سند دریانوردی و لوحهای تکامل موسیقی و… همه و همه نشان از قدمت دزفول دارد. مهمتر از همه این موارد یک بافت تاریخی در این شهر قرار دارد که دارای ارزش بسیار زیادی است. این بافت تاریخی که در ادامه بیشتر دربارهاش حرف خواهیم زد دارای کوچههایی کم عرض است و ساخت و معماری آن به نحوی متناسب با رود دز و آب و هوای دزفول طراحی شده است. این بافت تاریخی اگرچه بسیار زیباست اما به نظر میرسد نتوانستهاند از تمام پتانسیلهای آن بهرهبرداری کنند
غذاهای محلی دزفول یتیمچه: برای طبخ یتیمچه در دزفول از بادمجان، گوجه، پیاز، نعنا و انواع ادویه برای طعم دادن به آن استفاده میشود و آن را به صورت بخارپز طبخ میکنند. پَرپَراق یا دلمه برگ انگور: دزفول در گذشته باغات متعددی داشت و در اوایل تابستان برگ مو نیز به فراوانی در این شهر یافت میشد. به طوری که در بسیاری از رسوم شهر، دزفولی ها دلمه برگ مو بر سر سفره های شان میگذاشتند. هنوز هم این غذا میان مردم دزفول از محبوبیت خاصی برخوردار است. آب پیازی: این غذا به تمامی استان خوزستان تعلق دارد، اما در شهرهای دزفول و شوشتر به مراتب بیشتر طبخ می شود. جالب آنکه در گویش محلی به این غذا او پیازی یا او پیوزی هم می گویند. آب پیازی طعم ترش یا ملس و کمی تند دارد. بر خلاف اسمش پیاز زیادی ندارد و بیشتر به اشکنه شباهت دارد و معمولا آن را با نان خرد شده و یا تخم مرغ میل میکنند. سیلون تخمر: برای تهیه این میان وعده خوشمزه، ابتدا باید تخم مرغ را بدون نمک سرخ کرد و به روی آن شیره خرما ریخت. روغن حیوانی و روغن زیتون از دیگر ترکیبات این غذا هستند و معمولا آن را با نان داغ محلی یا سنگک میل میکنند. قلیه ماهی دزفولی: این از غذاهای سنتی دزفول است که از ترکیب گوشت پر چربی و بدون استخوان، نخود لپه شده، برنج، بلغور گندم، لوبیا چشم بلبلی، پیاز، سیر، الو سیاه، برگه زردآلو، رب انار و شکر تهیه می شود. شُله اَرده :این غذا با برنج ماش، چغندر و ارده تهیه می شود و با طبخ این ها و جا افتادنشان، ارده را نیز به آن اضافه میکنند.
مکان دیدنی شهر دزفول به همراه آدرس ها مکان ها
1. قلعه نادرشاه – خیابان نادرشاه، دزفول
2. پل خوزستان – بلوار شهید مطهری، دزفول
3. باغ ملی دزفول – خیابان شهید بهشتی، دزفول
4. آبشار شادگان – شادگان، دزفول
5. باغات خرمالو – خیابان شهید بهشتی، دزفول
6. موزه تاریخی دزفول – خیابان شهید بهشتی، دزفول
7. مسجد جامع دزفول – خیابان امام خمینی، دزفول
8. آبگرم قصر شیرین – قصر شیرین، دزفول
9. باغ گلستان – خیابان شهید بهشتی، دزفول
10. باغ ملک – خیابان شهید بهشتی، دزفول
11. آبشار کارون – روستای کارون، دزفول
12. باغ گلهای آبی – خیابان شهید بهشتی، دزفول
13. باغ گردو – خیابان شهید بهشتی، دزفول
14. باغ گلهای زینتی – خیابان شهید بهشتی، دزفول
15. موزه ملی نفت ایران – خیابان شهید بهشتی، دزفول
16. باغ گلهای تزئینی – خیابان شهید بهشتی، دزفول
17. باغ گیاهشناسی دزفول – خیابان شهید بهشتی، دزفول
18. باغ گلهای خزانی – خیابان شهید بهشتی، دزفول
19. باغ گرمسیری – خیابان شهید بهشتی، دزفول
20. باغ گلهای عطری – خیابان شهید بهشتی، دزفول