شهرستان شهریار از شهرستانهای استان تهران است که مرکز آن، شهر شهریار میباشد. این شهرستان با جمعیتی بالغ بر ۷۴۴٬۲۱۰ نفر دوازدهمین شهرستان پرجمعیت ایران محسوب میشود.
این شهرستان به نگین سرسبز غرب تهران مشهور است که در آن انواع میوهها کشت میشود.
تاریخ
در کتاب جغرافیای تاریخی سرزمینهای خلافت شرقی و لغتنامه دهخدا و فرهنگ معین از شهریار چنین یاد شدهاست:
شهریار. [ش َ] (اِخ) بخشی از شهر تهران که ۱۷۰۰۰ تن سکنه دارد و مرکز آن علیشاه عوض و دیههای آن «وحیدیه» و «رباطکریم» است. (از فرهنگ فارسی معین). در کتابهای جغرافیایی قدیم این نام را به یکی از ولایات مشهور نزدیک ری دادهاند، و حمدالله مستوفی از قلعهای به همین نام که در شمال شهر بودهاست یاد میکند و بعداً شرف الدین علی یزدی در شرح جنگهای تیمور اسم شهریار را به ری دادهاست. (از ترجمهٔ سرزمینهای خلافت شرقی ص ۲۳۴)
مکانهای گردشگری
قره تپه شهریار
یک مکان تاریخی است که در روستای قره تبه قرار گرفته این روستا در جنوب شرقی شهریار قرار دارد. قدمت این منطقه طبق گفته باستان شناسان به هزاره چهارم و پنجم قبل از میلاد مسیح بازمیگردد.
قلعه دهشاد شهریار
این مکان تاریخی که تنها قلعه روستایی ایران هم شمرده میشود وسعتی نزدیک به ۱۳۸۰۰ متر مربع دارد و در چهار گوشه آن ۴ برج دیده میشود.
به صورت دقیق مشخص نشدهاست که این قلعه زیبا به لحاظ تاریخی برای چه زمانی است اما کارشناسان احتمال میدهند که این بنا متعلق به دوران قاجار است.
پل آبرسان ورامینک
یکی از پلهای تاریخی شهریار است که ابعاد تقریبی آن ۲۶ متر طول، ۲ متر عرض و ۶ متر ارتفاع دارد.
این پل هم ظاهراً به دوران قاجار بازمیگردد.
این پل هم در زمان پرآبی رود کرج ساخته شده اما به دلیل مشکلات کمآبی اخیر بهطور کامل این پل خشک شدهاست.
تخت کیکاووس
این مکان در ۱۸ کیلومتری شهریا در روستای بیدگنه قرار دارد. پیشینه تخت کیکاووس به دوران ساسانیان بازمیگردد. این مجموعه از سه قطعه ذوزنقه ای در دامنه تپههایی با ارتفاع ۱۰۰ متری بنا شدهاست.
تپه بالکین
طبق کاووشهای انجام گرفته در این مکان سفالینهها و اشیاء با ارزشی از این تپه به دست آمدهاست که قدمت آنها به عصر آهن بازمیگردد.
جالب است بدانید این تپه در ارتفاع ۱۱۶۶ متری از سطح دریا قرار گرفته و این تپه در جنوب روستای مهر چین قرار دارد و نزدیک به ۴۰۰ متر هم با این روستا فاصله دارد.
موقعیت جغرافیایی
جلگهٔ شهریار بین ۵۰ درجه و ۵۶ دقیقه تا ۵۱ درجه و ۵۳ دقیقهٔ طول شرقی و ۳۵ درجه و ۳۳ دقیقه تا ۳۵ درجه و ۴۰ دقیقهٔ عرض شمالی واقع شدهاست. این جلگه، از شمال به جلگهٔ ساوجبلاغ محدود است و از جنوب شرقی و مشرق به ترتیب به بخشهای «پشاپویه» و «غار» مربوط میشود. مغرب، جنوبغربی و جنوب آن را رشتهکوه کمارتفاع و باریک «تخت رستم» با ارتفاع ۱۴۵۰ متر، از منطقهٔ کویری شهرستان ساوه جدا میکند.
شهریار وضعیت فرهنگی و تاریخی شهرستان شهریار
زبانهای رایج و نوع گویش در شهرستان شهریار
زبان مردم بومی شهرستان شهریار ترکی محلی بوده ، ولی زبان محاوره و گفتگوی عامه مردم فارسی می باشد که بیشتر مردم ساکن با آن تکلم می نمایند ، علاوه برزبان فارسی ، زبان های آذری، گیلکی، کردی و لری به لحاظ مهاجرپذیری به ترتیب اهمیت در شهرستان رایج هستند .
وجود این لهجه ها نیز ناشی از مهاجرتهایی است که از اقوام مذکور به شهرستان صورت پذیرفته است.
بهداشت و درمان
شبکه بهداشت ودرمان شهرستان شهریار به عنوان زیر مجموعه دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی ایران با هدف تأمین بهداشت و درمان شهروندان از طریق تعمیم و گسترش خدمات بهداشتی، درمانی و آموزشی در این شهرستان فعالیت مینماید.
ارتقا سطح سلامت شهروندان با اجرای برنامههای بهداشتی خصوصاً در زمینه بهداشت محیط، مبارزه با بیماریها، تغذیه، سلامت باروری و جمعیت، سلامت دهان و دندان، آموزش بهداشت عمومی، بهداشت کار، بهداشت مدارس و شاغلین با تأکید بر اولویت مراقبتهای بهداشتی اولیه به ویژه بهداشت مادران و کودکان با همکاری و هماهنگی دستگاههای ذیربط تأمین میگردد.
بیمارستانها
بیمارستان امام سجاد (ع)
بیمارستان فوق تخصصی نور شهریار بیمارستان جانبازان اعصاب و روان میلاد (دارای بخشهای جنرال و تخصصی برای عموم)
مراکز تصویربرداری پزشکی
- مرکز تصویربرداری پزشکی کوثر
- مرکز تصویربرداری پزشکی بیمارستان نور
مرکز تصویر برداری و پزشکی هسته ای جام جم