ایلام، سرزمینی با تاریخ و فرهنگ غنی
ایلام یکی از استانهای غربی ایران است که در ناحیهای کوهستانی و حاصلخیز قرار دارد. این استان از شمال با استان کرمانشاه، از شرق با استان لرستان، از جنوب با استان خوزستان و از غرب با کشور عراق همسایه است.
تاریخچه
تاریخ ایلام به هزارههای پیش از میلاد بازمیگردد. این منطقه در دوران باستان مهد تمدنهای مهمی مانند ایلام باستان و عیلام بود. آثار تاریخی متعددی از این تمدنها در ایلام یافت شده است که از جمله آنها میتوان به آثار باستانی چغازنبیل، هفت تپه و کاخ آپادانای شوش اشاره کرد.
در دوران اسلامی، ایلام تحت سلطه حکومتهای مختلف ایرانی و عربی قرار گرفت. در دوره قاجار، این منطقه بخشی از ایالت لرستان و خوزستان بود. در سال ۱۳۵۲، ایلام به عنوان یک استان مستقل از استان کرمانشاه جدا شد.
موقعیت جغرافیایی
ایلام در ناحیهای کوهستانی و حاصلخیز قرار دارد. این استان از شمال به کوههای زاگرس، از شرق به کوههای کبیرکوه، از جنوب به دشتهای خوزستان و از غرب به کوههای دینارکوه محدود میشود.
جمعیت
جمعیت استان ایلام در سال ۱۴۰۱ بالغ بر ۶۴۰ هزار نفر است. از این جمعیت، حدود ۸۰ درصد در مناطق روستایی و ۲۰ درصد در مناطق شهری ساکن هستند.
آب و هوا
ایلام دارای آب و هوای معتدل کوهستانی است. تابستانها در این منطقه گرم و خشک و زمستانها سرد و پربارش است.
جاذبههای گردشگری
ایلام دارای جاذبههای گردشگری طبیعی و تاریخی متعددی است. از جمله مهمترین جاذبههای گردشگری این استان میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- آثار باستانی چغازنبیل
- هفت تپه
- کاخ آپادانای شوش
- قلعه والی
- تالاب چم کبود
- آبشار گچان
- غار افرینه
- پل گاومیشان
فرهنگ و هنر
استان ایلام دارای فرهنگ و هنر غنی است. از جمله مهمترین جلوههای فرهنگ و هنر این استان میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- موسیقی محلی
- رقص محلی
- پوشش محلی
- صنایع دستی
غذاهای محلی
از جمله غذاهای محلی استان ایلام میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- کباب ترش
- کباب قلقلی
- قیمه نذری
- آبگوشت کردی
- آش ترش
- کوفته کرمانشاهی
- حلوا ارده
- شیرینی کلوچه
اقتصاد
اقتصاد استان ایلام بر پایه کشاورزی، دامداری و صنایع دستی استوار است. از جمله مهمترین محصولات کشاورزی این استان میتوان به گندم، جو، سیب زمینی، انگور و انار اشاره کرد. همچنین، دامداری نیز از اهمیت ویژهای در اقتصاد ایلام برخوردار است. از جمله مهمترین صنایع دستی این استان میتوان به گلیم بافی، جاجیم بافی، گیوه بافی و منبت کاری اشاره کرد.
مساحت
مساحت استان ایلام ۱۹٬۸۰۰ کیلومتر مربع است.
حیوانات
استان ایلام دارای گونههای جانوری متنوعی است. از جمله مهمترین حیوانات این استان میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- خرس قهوهای
- گوزن
- کل و بز
- پلنگ
- عقاب
- شاهین
- کبوتر
- قورباغه
- ماهی
نتیجه
ایلام استانی با تاریخ و فرهنگ غنی است. این استان دارای جاذبههای گردشگری طبیعی و تاریخی متعددی است که میتواند مقصد مناسبی برای گردشگران باشد.