شهر اراک با وجود تاریخی بودن، هنوز به عنوان یکی از مقاصد گردشگری معروف در ایران شناخته نشده است. این شهر در استان مرکزی واقع شده و دارای جاذبههای طبیعی و تاریخی زیادی است که میتواند برای گردشگران جذاب باشد.
قلعه اراک یکی از جاذبههای تاریخی شهر است که در قلب شهر واقع شده است. این قلعه در دوران صفویه ساخته شده و در زمان حملههای افغان به ایران، به عنوان پایگاه نظامی استفاده شده است. امروزه این قلعه به عنوان یکی از جاذبههای تاریخی و مذهبی شهر، برای گردشگران باز است.
مسجد جامع اراک یکی دیگر از جاذبههای تاریخی و مذهبی شهر است که در قلب شهر واقع شده است. این مسجد در دوران صفویه ساخته شده و با داشتن بناهای زیبا و تزئینات داخلی شگفتانگیز، همواره به عنوان یکی از مقاصد گردشگری برای علاقهمندان به معماری اسلامی شناخته میشود.
کاخ سفید اراک یکی از جاذبههای تاریخی و فرهنگی شهر است که در دوران قاجار ساخته شده است. این کاخ با داشتن بناهای زیبا و تزئینات داخلی فوقالعاده، همواره به عنوان یکی از مقاصد گردشگری برای علاقهمندان به تاریخ و فرهنگ ایران شناخته میشود.
پارک شورآباد یکی از پارکهای زیبای اراک است که با داشتن فضای سبز و آبشارهای زیبا، همواره به عنوان یکی از مقاصد تفریحی و گردشگری برای خانوادهها شناخته میشود.
بازار قدیمی اراک یکی دیگر از جاذبههای تاریخی و فرهنگی شهر است که با داشتن محصولات متنوع و محلی، همواره به عنوان یکی از مقاصد خرید برای گردشگران شناخته میشود.
در کل، شهر اراک با داشتن جاذبههای گردشگری زیاد و متنوع، میتواند به عنوان یکی از مقاصد گردشگری مهم در استان مرکزی شناخته شود.
نامگذاری
از سده دوم اسلامی ناحیه میان همدان، ری و اصفهان، عراق نامیده میشد که بعدها برای تمایز با عراق عرب آن را عراق عجم نامیدند. عَراق، معرب اراک است. تاریخ بنیان اراک به دو قرن پیش و به دوران قاجار بازمیگردد. در آن زمان شهر به نام قلعه سلطانآباد خوانده میشد. علت نامگذاری این بود که شهر به دستور فتحعلیشاه قاجار ساخته شد. نام شهر بعدها به سلطانآباد، سپس به سلطانآباد عراق و در سال ۱۳۱۶ خورشیدی به اراک مبدل گشت.سعید نفیسی نظر میدهد که چون میخواستند نام قدیم را زنده کنند، نام شهر عراق را به اراک تبدیل نمودند. هرتسفلد محقق آلمانی شکل فارسی اراک را به معنی سرزمین هموار میداند. برای واژه «اراک» معانی گوناگونی ذکر گردیدهاست که تعدادی از آنها عبارتاند از: پایتخت، باغستان، نخلستان و شهرستان. بعضی افراد واژه «اراک» را برگرفته از ایراک که معرب آن کلمه عراق است، دانستهاند، زیرا در دورههای باستان به مرکز فلات ایران، ایرانستان و ایرانک گفته میشد و در دوره اسلامی و به ویژه از قرن یازدهم میلادی جغرافینویسان مسلمان، منطقه یا سرزمین اراک را به صورت عربی شده آن، یعنی عراق تبدیل کردند. ولایت اراک منطقه وسیعی را شامل میشد. در دوره رضاشاه نام قدیمی را برگرداندند، امّا این نام صرفاً به بخش سلطان آباد اطلاق شد. حدود ۷۰۰ سال ادبیات فارسی تحت تأثیر تلفظ عربی بود که در آن حروف پ، ژ، گ، ک، چ و… حذف و دگرگون میشد.
اقلیم شهر اراک
بر اساس طبقهبندی «دومارتن» نیمهخشک و بر اساس طبقهبندی «آمبرژه» خشک و سرد است. آب و هوای اراک متغیر است، زمستانهای آن اکثرا طولانی و تا حدود ۶ ماه طول میکشد، در اراک بهار و پاییز نیز فصل کوتاهی هستند. متوسط دمای سالانه شهر اراک ۱۴ درجه سانتیگراد است که ماه تیر با میانگین ۲۷ درجه سانتیگراد گرمترین ماه و ماه بهمن با میانگین ۰ درجه سانتیگراد، سردترین ماه سال است. خصوصیات آب و هوای اراک، خصوصیات اقلیمی فلات مرکزی ایران است، با زمستانهای سرد که مدت روزهای یخبندان از ۶۵ تا ۱۲۰ روز است و تابستانها گرم و خشک است. ابرها و جریانات غربی در پاییز و زمستان بیشتر رطوبت خود را در ارتفاعات مغرب منطقه، بهخصوص رشتهکوه زاگرس از دست میدهد یک جبهه هوای سرد که در زمستان هوای اراک را اشغال میکند و بر اثر ارتفاعات اطراف و شاید فشار زیادی که دریاچه میقان ایجاد میکند، مدت زیادی در این منطقه ثابت خواهد بود. میانگین رطوبت سالانه اراک ۴۶ درصد است که ماه دی با میانگین ۶۸ درصد مرطوبترین و ماه مرداد با ۲۷ درصد خشکترین ماه سال است. متوسط بارندگی در سالهای مختلف متفاوت است و بین ۲۳۰ تا ۶۳۸ میلیمتر در سال است.
۳۰ مکان دیدنی شهر اراک
1. قلعه نوشجان
2. باغ موزه اراک
3. موزه تاریخی اراک
4. باغ سلطانیه
5. بقعه شاه عبدالعظیم حسینی
6. بقعه سید محمد شیرازی
7. مسجد جامع اراک
8. باغ ملی اراک
9. کاخ نوشجان
10. پارک شهرداری اراک
11. باغ وحش اراک
12. بقعه میرزا کوچکخان جنگلی
13. باغ فردوسی اراک
14. موزه هنرهای نمایشی اراک
15. بقعه حضرت علی اصغر (ع)
16. باغ ملت اراک
17. پل خیرآباد
18. بقعه حضرت زینب (س)
19. باغ هفت چشمه
20. بقعه حضرت عباس (ع)
21. مسجد صاحبالزمان (عج)
22. باغ گلستان اراک
23. بقعه حضرت محمود (ع)
24. مسجد دانشگاه آزاد اسلامی اراک
25. باغ چهارفصل اراک
26. بقعه حضرت محمد (ص)
27. مسجد حضرت امام خمینی (ره)
28. باغ شاهعبدالعظیم
29. بقعه حضرت فاطمه الزهرا (س)
30. پل قدیم اراک