اسلامشهرمرکز شهرستان اسلامشهر که دومین شهر پرجمعیت در استان تهران است. این شهر پرجمعیتترین شهری است که مرکز استان نمیباشد.
اسلامشهر در روزگار کهن روستایی به نام قاسمآباد شاهی بودهاست. یکی از روستاهای اسلامشهر فیروز بهرام است که بنای آن را به فیروز ساسانی نسبت دادهاند. اسلامشهر در دوران قاجار منزلگاه اردوی همایونی بوده و به نام قاسمآباد شاهی یا قاسمآباد خالصه نیز خوانده میشدهاست.
اسلامشهر را در آغاز روستاهای چندی تشکیل میداد؛ به گونهای که کهنترین قنات، مدرسه، گرمابه همگانی، آتشکده زرتشتیان باستان (در نزدیکی ایرین) و گردشگاههای ثروتمندان شهرنشین در روستای ضیاآباد بودهاست. سالور بهدلیل نزدیکی به رودخانهٔ کن از آبادیهای بسیار قدیمی و زیبا بودهاست. قاسمآباد و ایرین و چیچکلو و محمّدآباد چهارطاقی از دیگر آبادیهای اسلامشهر بودهاند. در سال ۱۳۵۴ شهرداری اسلامشهر تشکیل شد.
آثار باستانی و مذهبی
- تپه مافین آباد مربوط به هزاره ۵ و ۴ قبل از میلاد است و در اسلامشهر، جنوب شهرک قائمیه واقع شده. این اثر در تاریخ ۳ اسفند ۱۳۷۷ با شمارهٔ ثبت ۲۲۳۵ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیدهاست.
همچنین آتشکده ضیاءآباد که چیز زیادی از آن باقی نماندهاست.
- امامزاده عقیل: از نوادگان عباس بن علی بن ابی طالب است. بقعه او در خیابان شهید مدنی اسلام شهر واقع شدهاست. بنای بقعه در مساحتی حدود ۳۷۰۰۰ متر مربع قرار دارد. پلان بنا مستطیل شکل دارای گنبدی خشتی است. نمای بیرونی بقعه با کاشیهای معرق آبی، زرد و فیروزهای رنگ پوشیده شده و بر روی کاشیها کتیبههای زیادی به خط کوفی و نستعلیق وجود دارد. ضریح مشبک روی مرقد در سال ۱۳۷۲ در اصفهان ساخته شده و در حرم مطهر نصب گردیدهاست.
اصالت بنای بقعه به دوره صفویان بازمیگردد و در دورههای قاجاریان و معاصر نیز مورد مرمت قرار گرفته و قسمتهایی به آن افزوده شدهاست. نام این بقعه در فهرست آثار تاریخی میراث فرهنگی استان تهران به ثبت رسیدهاست.
امامزاده عیسی در شهرک واوان، بلوار ولی عصر واقع شدهاست. نسب وی به علی بن ابی طالب میرسد. گنبدخانه، دو شبستان شمالی و جنوبی در دو طرف گنبدخانه، ایوان ورودی در شرق مجموعه، دو اتاق مرتبط به ایوان، نمازخانه و … از مشخصات و اجزای این مکان است. در سال ۱۳۸۱ نیز ضریحی مشبک و فلزی که مزین به اسامی ائمه شیعه است، جایگزین ضریح چوبی و مشبک پیشین شد.
اماکن تاریخی اسلامشهر تهران
شهر اسلامشهر دارای مناطق تاریخی متعددی است که مهم ترین آنها عبارتند از:
یخچال قدیمی ترشنبه
یکی دیگر از آثار ملی یخچال قدیمی ترشنبه می باشد که این طرح در قسمت روستای ترشنبه واقع شده است و قدمت آن به دوره صفویان بازمیگردد.
این مجموعه که به عنوان یک آثار ملی محسوب میشود و در روستای علی آباد قرار گرفته است و مجموعه این اثر یکی از دیدنی های این منطقه محسوب میشود.یخچال علی آباد که قدمت آن به دوره قاجاریه برمیگردد و دارای دیوار چین های بلند می باشد که این امر برای ایجاد سایه و جلوگیری از تابش نور مستقیم خورشید می باشد.
تپه باستانی چیچکلو
قدمت تاریخی دارد و به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده این طرح در شهرستان اسلامشهر در قسمت مرکزی و در دهستان ده عباس قرار دارد که شما می توانید از این منطقه دیدن کنید.
تپه باستانی مافینآباد
یکی دیگر از جاذبه های گردشگری شهر اسلامشهر تپه باستانی مافین آباد می باشد که قدمت خیلی طولانی دارد و این تکانه نیز به عنوان یکی از آثار ملی در ایران ثبت شده است و این من این تپه در قسمت جنوب شهرک قائمیه اسلامشهر قرار دارد.
تپه واوان
تپه واوان که قدمت آن مربوط به دوره اشکانیان میباشد و یکی از جاذبههای گردشگری شهر اسلامشهر است . همچنین یکی ازآثارهای ملی ایران به شمار می آید . این تپه در کنار شهرک واوان واقع شده است و همه روزه گردشگران زیادی برای این برای دیدن این اثربه این منطقه مراجعه میکنند.
تپه باستانی ده عباس
منطقه اسلامشهر دارای تعداد زیادی آثار باستانی می باشد که یکی دیگر از این تپه های باستانی تپه باستانی ده باس میباشد که در جنوب روستای ده باس واقع شده است و به عنوان یک آثار ملی به ثبت رسیده است.
تپه سفید گلدسته
قدمت تاریخی و اسلامی دارد و به عنوان یک آثار ملی به ثبت رسیده و محل قرارگیری این آثار این اثر تاریخی در بخش چهاردانگه در جنوب غربی روستای گلدسته شهرستان اسلامشهر قرار دارد.
تپه باستانی نظامآباد
تپه باستانی نظام آباد که یکی دیگر از آثار تاریخی شهر اسلامشهر محسوب میشود و به ثبت آثار ملی رسیده است این تپه در قسمت جنوب شرقی روستای نظام آباد قرار دارد که یکی دیگر از آثار های تاریخی این منطقه محسوب می شود.
یخدان جعفرآباد جنگل
این اثر ملل در جنوب غرب روستای جعفراباد قرار گرفته است و مجموعهای از سازه های معماری در آن به کار رفته است و یکی از اثر های تاریخی معروف این منطقه می باشد و قدمت این اثر به دوره قاجار باز میگردد.
منطقه های اسلامشهر تهران
اسلامشهر از منطقه ها ، بخش ها و دهستان های مختلفی تقسیم شده است.
شهرهای اسلامشهر
- شهر اسلامشهر
- شهر چهاردانگه
- شهر احمد آباد مستوفی میباشد .
دهستان ها و روستاهای اسلامشهر تهران
- دهستان بهرام آباد
- دهستان چیچکلو
- دهستان ده عباس
- دهستان احمدآباد مستوفی
- دهستان فیروزبهرام
- دهستان چهار دانگه
روستاهای اسلامشهر تهران
-
- روستای مافین آباد
- روستای ضیاءآباد
- روستای فیروزبهرام
- روستای محمدآباد چهار طاقی
- نصیرآباد (کمتر از ۳ خانوار)
- روستای ترشنبه
- روستای گلدسته
- روستای شمسآباد
- روستای بهرامآباد
- روستای حسینآباد سیاهآب
- روستای ده عباس
- روستای کرکاینکچه
- روستای سیمون
- روستای لهک (کمتر از ۳ خانوار)
- روستای مهرانآباد
- روستای نظامآباد
- روستای ایرین
- ملکآباد
- روستای چیچکلو
- روستای علیآباد
- روستای علیآباد طپانچه
- روستای بهمنآباد
- روستای رضیآباد
- روستای قلعه اکبربک (کمتر از ۳ خانوار)
- روستای حسنآباد خالص
مزیت های اسلامشهر چیست؟
۱ ـ واقع شدن در مسير راههاي عمده مواصلاتي استان و کشور
۲ ـ همجواري با فرودگاههاي بين المللي امام خميني (ره) و مهر آباد تهران
۳ ـ واقع شدن بزرگترين پايانه ريلي کشور ( آپرين ) در منطقه
۴ ـ استقرار مجتمع هاي صنفي و صنعتي اسلامشهر و سهند در شهرستان
۵ ـ واقع شدن بزرگترين مرکز نمايشگاههاي ماشين آلات سنگين و نيمه سنگين استان و کشور در اسلامشهر با وسعت حدود ۲۰۰ هکتار
۶ ـ استقرار صنايع بزرگ کشور از جمله : گروه صنعتي ايران خودرو ديزل ، گروه کارخانجات صنعتي سديد ، گروه صنعتي بهمن( فيلور ) . گروه لبنيات و بستني ميهن و دومينو ، شرکت صنايع بهسازي چوب ايران ، شرکت بين المللي پايا گل ، شرکت لوله و ماشين سازي ايران ، شرکت سينجر گاز ، شرکت الکتروژن ، شرکت جام ايمن گستر در منطقه
۷ ـ وجود دانشگاه آزاد اسلامي واحد اسلامشهر ، دانشگاه پيام نور واحد اسلامشهر ، مرکز دانشگاهي علمي و کاربردي و مرکز تربيت معلم که در حال حاضر ظرفيت دانشگاههاي شهرستان بالغ بر ۳۰ هزار نفر مي باشد.
۸ ـ همجواري با تهران بزرگ ( پايتخت )
۹ ـ استقرار مرکز پژوهشهاي علمي و تحقيقاتي ايران ( عصر انقلاب ) در شهرستان
۱۰ ـ استقرار کليه ادارات و دستگاههاي دولتي در شهرستان
۱۱ ـ وجود مراکز متعدد فني و حرفه اي جهت تربيت نيروي انساني مورد نياز
۱۲ ـ وجود نيروي کار جوان و آموزش ديده که بيش از ۵۰ درصد جمعيت شهرستان را تشکيل ميدهند.
۱۳ ـ وجود زير ساختهاي لازم ( آب ، برق ، گاز ، تلفن ، بانک ) در تمامي نقاط شهرستان
۱۴ ـ وجود مرکز پر قدرت راديويي در شهرستان
۱۵ ـ استقبال و گرايش جوانان به ورزش و کسب موفقيتهاي متعدد بين المللي و کشوري
۱۶ ـ وجود تنوع فرهنگي و قومي با برخورداري از وحدت و انسجام
۱۷ ـ جمعيت بالغ بر ۵۰۰۰۰۰ نفري شهرستان
دانشگاههای شهر اسلامشهر
اسلامشهر ۴ دانشگاه معروف دارد:
-
- دانشگاه آزاد اسلامشهر {مختلط}
- دانشگاه سمای اسلامشهر {تفکیک جنسیتی شده}
<دانشگاه پیام نور {مختلط}
- دانشگاه علمی-کاربردی {مختلط}