تاریخچه
گلپایگان یکی از شهرهای قدیمی ایران است که قدمت آن به پیش از اسلام میرسد. نام این شهر در منابع تاریخی با نامهای مختلفی مانند وردپاذگان، گردپاذگان، کردپاز و گلپادگان آمده است. در دوران ساسانیان، گلپایگان از اهمیت نظامی و تجاری برخوردار بوده است. پس از اسلام، این شهر همچنان از اهمیت خود برخوردار بوده و در دوران صفویه، پایتخت یکی از ایالات ایران بوده است.
موقعیت جغرافیایی
گلپایگان در شمال غربی استان اصفهان و در دامنه کوههای الوند قرار دارد. این شهر از شمال به استان مرکزی، از جنوب به خمین، از شرق به خوانسار و از غرب به الیگودرز محدود میشود. گلپایگان با مساحت 2836 کیلومتر مربع، یکی از شهرستانهای بزرگ استان اصفهان است.
جمعیت، آب و هوا و جاذبههای گردشگری
جمعیت گلپایگان طبق سرشماری سال 1401، 112534 نفر بوده است. آب و هوای این شهر نیمه خشک و کوهستانی است. تابستانهای گلپایگان گرم و خشک و زمستانهای آن سرد و برفی است.
گلپایگان دارای جاذبههای گردشگری متعددی است که از جمله آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
* بازار تاریخی گلپایگان
* مسجد جامع گلپایگان
* امامزاده شاهزاده محمد
* قلعه گلپایگان
* غار یخی گلپایگان
* چشمه آب گرم گلپایگان
* سد گلپایگان
فرهنگ و هنر
گلپایگان دارای فرهنگ و هنر غنی است. از جمله هنرهای سنتی این شهر میتوان به گیوهبافی، قالیبافی، سفالگری، و قلمزنی اشاره کرد.
غذا محلی
از غذاهای محلی گلپایگان میتوان به آش شله قلمکار، آش جوش، آبگوشت، قیمه نثار، و حلیم اشاره کرد.
اقتصاد
اقتصاد گلپایگان بر پایه کشاورزی، دامداری، و صنایع دستی است. از محصولات کشاورزی این شهر میتوان به گندم، جو، انگور، و سیب اشاره کرد.
مساحت
مساحت گلپایگان 2836 کیلومتر مربع است.
حیوانات
از حیوانات وحشی گلپایگان میتوان به خرس، پلنگ، گرگ، روباه، و کبک اشاره کرد.
شهرهای همسایه
شهرهای همسایه گلپایگان عبارتند از:
* خوانسار
* خمین
* محلات
* میمه
* الیگودرز
نتیجه
گلپایگان شهری با تاریخ و فرهنگ غنی است. این شهر دارای جاذبههای گردشگری متعددی است و از نظر اقتصادی نیز از اهمیت بالایی برخوردار است.